Този къстъм байк е направен в България

thracian custom bikes honda cb750 primo
Представяме ви Пламен и Миро, тяхното ателие за къстъм байкове Thracian Custom Bikes и първият им проект, наречен Primo. Принципно в БГ Автоблог не пишем за мотоциклети, защото не разбираме от тях. Но когато имаме толкова красива машина и тя е създадена в България, не можем да я подминем.

thracian custom bikesПредставяме ви Пламен и Миро, тяхното ателие за къстъм байкове Thracian Custom Bikes и първият им проект, наречен Primo.

Принципно в БГ Автоблог не пишем за мотоциклети, защото не разбираме от тях. Но когато имаме толкова красива машина и тя е създадена в България, не можем да я подминем.

Историята на Primo започва в Япония през 1983 г., където напуска поточната линия като Honda CB750. По-късно този модел ще влезе в класацията „Най-великите мотоциклети, правени някога“ на Discovery Channel, а общността на автомобилните дизайнери в Япония ще го вкара сред 240-те забележителности на японската автомобилна технология. Освен това, тази Хонда е първата, която се кичи с титлата „супербайк“.

Мотоциклетът е внесен у нас от Германия, като той е бил в перфектно техническо състояние. Пламен Николов и Мирослав Вълков го разглобяват на съставните му части, за да премине пълно възстановяване.

Thracian Custom Bikes запазват вида на оригиналната рама, но модифицират задната спомагателна, като леко издължават мотоциклета. Вилката също е заводската, но с изцяло нови вътрешности, поръчани от Honda. Варненското ателие за къстъм байкове леко я спускат, като задните амортисьори също идват от Япония, а тройниците фрезоват от алуминиева сплав, по техен проект. Визията на горната корона е минималистична и специално съобразена да побере малкия motoscope дигитален уред на Motogadget. На същата марка е и електрониката, „m.unitblue“ модулът, който позволява на собственика да пали машината, чрез мобилния си телефон. Мигачите също приличат на изделия на немската фирма, но не са. Те са дело на варненското ателие.

„Щеше да ни бъде по-лесно да ги купим, но решихме, да си ги направим сами,“ казва Пламен. „Това е и нашата идея. Не е толкова трудно да събереш мотор с части от интернет. Ние обаче искаме да произвеждаме възможно най-много компоненти сами“.

Именно това отличава Primo от други подобни проекти.

Фарът е LED, а колелата и спирачната система сa с произход Aprilia. Thracian Custom Bikes изработват сами също изпускателната система от неръждаема стомана, както и корпуса на въздушния филтър. Акумулаторът скриват в кутия под седалката, като същата е съшита от висококачествена кожа. Пламен и Миро са направили и вариант в бордо, като бъдещият собственик ще получи и допълнителната седалка заедно с новото си бебче.

Особено впечатляващо е решението за декориране на резервоара. Сам по себе си, той е стандартният на CB750, като ThracianCustomBikes са нанесли многократно надписа ‘Honda’, с холограмен ефект.

„Свалихме около 25 килограма, окачването е доста способно, така че ви уверявам, че машината се движи доста приятно. Карахме мотора около 100-тина километра, за да сме сигурни, че всичко работи както трябва. Проектът ни е отне над 600 часа работа.“ добавя Пламен.

Колко струва? Не знаем. Но 600 часа първокласен труд не трябва да са евтини. Не и когато резултатът изглежда по този начин.

Можете да се свържете с тях чрез Facebook: https://www.facebook.com/thracianbikes/

More from Бранимир Николов
Австралийците изпратиха в Сената член на Партията на авто-мото ентусиастите
Австралийците винаги са били подозрително готини със сърфовете, които вадят по време...
Read More