И българската кола на 2019-а ще бъде …

Не знаем още, но даваме пълен списък на финалните петици, от които можеш да избереш персоналния си фаворит и после да провериш дали си уцелил. Това, което не се вижда от списъка с финалистите в отделните класове е огромното количествено отстъпление на леките автомобили, спрямо всъдеходите и кросоувърите. Истината е, че пазарът се промени драстично и за по-малко от 5 години стандартните коли отстъпиха пред повдигнатите си събратя и разпределението на пазара осезаемо е в полза на вторите. С три думи - хората искат „джип“!

Не знаем още, но даваме пълен списък на финалните петици, от които можеш да избереш персоналния си фаворит и после да провериш дали си уцелил.

Това, което не се вижда от списъка с финалистите в отделните класове е огромното количествено отстъпление на леките автомобили, спрямо всъдеходите и кросоувърите. Истината е, че пазарът се промени драстично и за по-малко от 5 години стандартните коли отстъпиха пред повдигнатите си събратя и разпределението на пазара осезаемо е в полза на вторите. С три думи – хората искат „джип“!

През 2017 г., френската компания Peugeot поднесе огромна изненада, след като нейния кросоувър модел 3008 се превърна в първия от своя клас, който отнесе наградата в Европейското издание на „Автомобил на годината“. Както знаем, у нас нещата се случват с известно закъснение, но предвид заявките – има всички шансове, 2019 г. да е първата, в която кросоувър печели локалната награда, връчвана от Прес Авто Клуб – България.

Това са финалистите в конкурса „АВТОМОБИЛ НА ГОДИНАТА 2019“

Нашите прогнози са в курсив под всяка категория. За протокола, рядко уцелваме 🙂

Леки автомобили
Audi A6
BMW 8
Ford Focus
Kia Ceed
Peugeot 508
Тук борбата ще е между Focus и Ceed, като 508 също има шансове, но по-скоро малки. Focus-ът беше, е и (се надяваме, че) ще бъде лекият автомобил с най-добро окачване и пътно поведение. Сори, KIA.  

Мнoгофункционални автомобили
Citroen Berlingo
Opel Combo
Peugeot Rifter
Mercedes X-клас
Ssangyong Musso

Триото на баничарките Berlingo/Combo/Rifter, което практически е една и съща кола с различни емблеми има най-големи шансове. Коя от трите – вероятно тази с най-добри ценови оферти или пък тази с най-добро отношение към гласуващите. Ще видим.

Crossover автомобили
BMW X5
Citroen C5 Aircross
Honda CR-V
Suzuki Jimny
VW Touareg

Това е най-интересната категория. Новото Jimny е суперсимпатяга, но е твърде нишов автомобил, за да се пребори в тази конкуренция. CR-V е добро предложение, C5 Aircross е изключително просторен, но у нас доминират Х5-ци и Туарези. Победителят ще бъде една от тези две коли.

Еко автомобили
Hyundai Kona Electric
Lexus LS
Mitsubishi Outlander PHEV
Nissan Leaf

Тук битката (най-вероятно) ще бъде между Kona Electric и Leaf. Не, че LS и Outlander PHEV са кофти машини, далеч не.

Премиум автомобили
Audi Q8
BMW 8
BMW X5
Volvo V60
VW Touareg

Слагаме 5 кинта за победата на BMW 8 серия.

Градски aвтомобили
BMW X2
Hyundai Kona Electric
Mahindra KUV 100
Nissan Leaf
Volvo XC40

Баварските моторни заводи вероятно ще отнесат наградата в клас „Градски автомобили“ с кросоувър машина, което ако се случи ще бъде нищо по-малко от парадокс.

Като част от Прес Авто Клуб – България, списващият тези редове намира за редно да отбележи, че конкурсът „Автомобил на годината 2019“ се организира с любезната подкрепа на OMV с техните MAXX Motion горива и на лидерите в авторепаратурата Лазурит.

More from Бранимир Николов
Шкода Октавия RS: Бензин или дизел?
Всички харесват VW Golf GTi. Той е бърз, надежден и балансиран. Но...
Read More