Ford Fiesta ST: Тройно, късо и под налягане

С 3-цилиндъра и турбо, тя е автомобилната версия на тройното и късо кафе, произведено от професионална машина с високо налягане. Това, което те събужда с шут в задника и те инжектира с ентусиазъм и апетит за работа. Способна да изсипе върху асфалта 200 к.с. чрез предните си гуми и с талант да паркира върху площ не много по-голяма от носна кърпичка. Запознайте се с новата Ford Fiesta ST. Първият 3-цилиндров горещ хеч и ако изключим BMW i8, вероятно първата 3-цилиндрова модерна спортна кола, продавана в Европа.

Информация в аванс: От екипа на Мото ПФОЕ бяха така любезни да ни връчат ключовете на една чистак-бърсак нова Fiesta ST в най-високото изпълнение и с пълен резервоар, а ние си спретнахме един незабравим уикенд. Така, нашият GTI сериал, пълен с делнични машини в спортни одежди има нов участник, след като в него вече се включиха Renault Megane RS, Peugeot 308 GTI, Ford Focus RS, Renault Megane GT, BMW M3 Competition pack, MINI Coupe JCWFord Focus STRenault Twingo RS 133BMW 125d M-SportPeugeot 208 GTiRenault Clio RS 200Skoda Octavia RSCitroen DS3 RacingFord Fiesta ST, VW Golf GTI, и Megane RS Trophy 275.

Ford продадоха милион бройки от предходното поколение на Fiesta, което е доказателство за нейните качества в силно конкурентна среда. За това издание на компактния бестселър, марката със синия овал очаква 1 от всеки 10 поръчки за тази кола да бъде в ST изпълнение. Това ни изпълва с надежда, че жанрът на спортната кола в градски одежди ще продължи да радва ентусиастите.

Отвън

Дизайнът на новата Fiesta е доказано симпатичен, но спортната ST терапия ѝ се отразява повече от добре. Тя включва присъствен спойлер над багажника, спортни брони и прагове, както и доста красиви 18-цолови джанти, закрепени към главината само с 4 болта, което само по себе си е рядкост. Към това добавяме и цвят performance синьо, за да получим един доста добре изглеждащ автомобил. В него все още има симпатичността и грациозните линии на стандартната Fiesta, но хей – тези изхвръкнали гуми и двойният ауспух не са там по случайност.

Отвътре

Със спортни седалки Recaro с алкантара, отсечен отдолу волан и няколко ST акцента върху таблото, тази Fiesta е създадена по класическата рецепта за горещи хечове. Също като при стандартния Ford Fiesta, позицията на седене е малко по-висока от очакваното и както каза един приятел – усеща се като да си в най-бързия Transit.

Трябва да се има предвид, че спортните седалки те прегръщат доста и ако тренировките или бургерите са те надарили с широк гръб, може и да се почувстваш неудобно. Жалко за теб, защото в завой ще имаш безкрайно стабилна странична опора и ще бъде невъзможно да се мяташ в купето като чувал с картофи.

Джаджите

Тъй като говорим за кола от В-сегмента, тук няма кой знае колко повече извън стандартите за този клас. Ford печелят точки с мултимедийната система Sync 3, която се синхронизира като часовник както с iPhone, така и с Android устройства. Най-забележителен е един малък бутон зад скоростния лост. Чрез него управлявате трите режима, които новата Ford Fiesta ST може да предложи и да, нито един от тях не е комфортен. Извън стандартния Normal, имате достъп до Sport и Track. Последните два втвърдяват волана, правят педалите още по-чувствителни и отпушват картечните изстрели от ауспуха, които се промъкват в купето и чрез аудио системата на Bang & Olufsen. Ако много държите на перфектните стартове от място, винаги можете да активирате и launch control, става чрез копчетата на волана.

Въпреки всичко това и за разлика от Renault Clio RS например, колата се усеща доста аналогова. Във времена, в които всички говорят и инвестират в електрическа мобилност и устойчиви решения, това е едновременно успокояващо и ентусиазиращо.

На пътя

Когато стана ясно, че новата Fiesta ST заменя 4-цилиндровия турбо мотор с агрегат, който освен, че е с по-малък работен обем, но му „липсва“ и един цилиндър изникна въпросът – тази кола ще бъде ли по-добра от предишната? Отговорът е да.

Обективно, тя е по-бърза – ускорява от 0 до 100 км/час за 6,5 сек. и има малко по-висока максимална скорост (232 км/час). Субективно се усеща като по-пъргава, по-динамична и още по-твърда от предишната. За това спомага не само изцяло преработеното окачване, но и механичния диференциал с ограничено приплъзване Quaife (опция), които ако не знаете са доставяли (и продължават да го правят) състезателни компоненти за ТТ надпреварата на остров Ман. Така ще ускорявате в завой в доста по-голяма степен, отколкото смятате, че физиката на твърдите тела ще ви позволи. А ако решите да срещнете Fiesta ST с писта или по-широк паркинг, тя може да ви дари със свръхдоза адреналин. Без значение дали ще се борите за време или за перфектния пауър слайд с вратите напред, Fiesta ST го може.

3-цилиндровият мотор се усеща по-чевръст в сравнение с 4-цилиндровия си предшественик и ускорението го доказва. Истината е, че нашият тестов уикенд се падна снежен и се наслаждавахме на истеричното мигане на тракшън контрола при всяко по-рязко ускорение на 1 и 2 предавки.

Разбира се, окачването е твърдо и нервно за покъртителните градски настилки на нашата столица, но на едно по-добро място, това не би било съществен проблем. Истината е, че ако си падате по горещи хечове и в София ще можете да се радвате на тази кола и то без да се разделяте с фотополимерните си пломби.

Плюсовете

Новият Ford Fiesta ST е най-бързия горещ хеч от своя клас, ако изключим Mini Cooper JCW, който пък е съществено по-скъп. Скоростната кутия е механична, което е супер и нека го кажем още веднъж – тази кола е 3-цилиндров ентусиазъм на 4 колела за всеки ден.

Минусите

Предишната Fiesta ST беше много добра сделка със стартова цена от 40 хил. лв., в България обаче новият модел ще се предлага само в най-високото ниво на изпълнение, което стартира от 52 хил. лв. Това е малко повече от стартовата цена на предишния Focus ST и ни кара да се мръщим. Към тях задължително ще трябва да добавите и парктроник, защото … защото модерните коли не са с френски прозорци и за града ще ви трябва. Пространството отзад е по-скоро компромис, но хей – кой си купува 3-врата кола с 200 к.с., за да има много място за пътниците отзад.

Става ли?

Нека не я наричаме изключителна, но тук говорим за една много добра кола в своя сегмент. Поздравления и благородна завист към всеки, който я избере. Ние знаем защо.

Снимки: Николай Русанов

отвън 8
отвътре 7
двигател 8
трансмисия 8
джаджи 6
икономичност 7
спорт 8
цена 6
7.3
More from Бранимир Николов
Nissan Juke: Мопсчето
Нисан Джук 1,6 DiG-T e малко, възгрозно и свръхенергично автомобилче. Пълни душата...
Read More