5 неща, които ще научиш ако караш кабрио в БГ

кабрио
Животът се стече така, че авторът на тези редове по чиста случайност се сдоби с кабрио. Една детска мечта те спохожда без да я гониш с триста, за разлика от няколко други, които се оказаха доста по-бързи. Извън задължителното за ситуацията „Внимавай какво си пожелаваш“, целта на тези редове е да те информира за ключови моменти от притежанието на кабриолет в БГ, за които (вероятно) грам не си подозирал.

Животът се стече така, че авторът на тези редове по чиста случайност се сдоби с кабрио. Една детска мечта те спохожда без да я гониш с триста, за разлика от няколко други, които се оказаха доста по-бързи. Извън задължителното за ситуацията „Внимавай какво си пожелаваш“, целта на тези редове е да те информира за ключови моменти от притежанието на кабриолет в БГ, за които (вероятно) грам не си подозирал.

Въздухът в града е покъртително мръсен

О, земя на тедеито нов внос, родина на свалените катализатори и майко на фепечетата! Въздухът в големите ни градове е безумно мръсен. Извън задължителната смрад, която те застига след смелото решение да свалиш гюрука от вкъщи към работа или обратно, прахолякът е грандиозен. Колко да е грандиозен ще кажеш ти, БГ Автоблог ще отговори, че след автомивка (вътревънка ли? да.) и две разходки от по километър и половина със свален покрив, на таблото вече има толкова прах, че можеш да напишеш трибуквената дума и да си бегаш.

Внимателно с бъркането в носа. Хората надничат

Ако си мислите, че само леля Цецка от третия етаж проявява нездрав интерес към всичко, което правите (или не правите), грешите. Най-много надничат пасажерите от градския транспорт, но за тях е някак разбираемо. На второ място са съседите по светофар, които извън стандартния кибик понякога избухват и с реплики от типа на „Пече ли?“, „Хубаво ли е“. Т.е. базовата идея за някакво уединение в собствената ти собственост е наивна, ако покривът е долу.

Децата ти се радват. Много

„Мамо, мамо, виж!“ С периферното зрение ще виждаш много детски ръчички, насочени към теб и возилото ти. То, милото, одрано отвсякъде, благодарение на знайни и незнайни майстори на паркирането в широкия център, но за децата изглежда това е без значение. Това ще те радва и теб, защото знаеш, че идват други поколения, които гледат автомобилите със същото възхищение, което някога е пълнило и твоето сърчице.

Гюрукът е консуматив. От скъпите

Дори и да имате гараж, виниловите и текстилните гюруци имат експлоатационен срок доста по-кратък от този на автомобила. Ако задното стъкло не е стъкло, а е найлоноподобна слюда, имате още един проблем. Приличен нов гюрук, но не оригинален, струва около 500 британски лири или долара, зависи от кой eBay ще го купите. Това е без рамката и стъклото/слюдата, както и без разходите за транспорт и инсталация. Но това е нищо, ако механизмът е хидравличен и нещо там не работи както трябва (напр. изронена пластмасова зъбчатка на някой ограничител), тогава ще ти се прииска да се гръмнеш дори и да разполагаш с всички пари на света.

Вземи си шапка. Ще слънчасаш

Това са базовите уроци, които учиш по трудния начин. Колкото и да обичаш слънцето, колкото и нежно да гали то в този ден, в един момент мозъкът започва да къкри в черепната кутия. Това става неусетно, последствията избухват в момента, в който слезеш от колата. Така, че – дръж една шапка под ръка, ще ти трябва.

Бонус №6: Поразително малък багажник

Всички кабриолети са с по-малък багажник от тези на стандартните автомобили, върху които са базирани. Легенда в дисциплината е MINI, зад чиято задна врата по принцип се открива т.нар. “втора жабка”, но при модификациите с текстилен таван, багажникът е още по-ограбен – с общ обем от 125 литра. Дори Smart предлага повече! Така, ако имате кабрио е добре да имате и приятели с комби/бус, тъй като на прибиране от разходките до IKEA ще  се връщате с празни ръце.

Пропускаме ли нещо? Драсни в коментарите!

Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
Bugatti Galibier: Кандидат за титлата Най-скъп „сериен” автомобил
Във VW Group все още не са взели решение дали ще произвеждат...
Read More