Suzuki Jimny: Малкият всъдеход за големи препятствия

Сузуки Джимни тест драйв

Тежките клепачи в тъмните часове на деня и безумното вентилиране на поредна Интернет страница са страхотен начин да си губиш времето, но пък понякога откриваш истински съкровища. Като FB групата Suzuki Jimny Owners of Australia. Там можеш да видиш и прочетеш всичко по адрес на Jimny – от детайлна информация за монтаж на китове за повдигане до симпатични вицове по адрес на малкия японския всъдеход. Като този, че турбото му се включва след като изключиш климатика.

Истината е, че Jimny има твърдо фен ядро по цял свят и за това си има ред причини, най-важната от които е рецептата, по която е изработен. Говорим за класическа офроуд конструкция с рама, върху която е монтирана каросерия, понижаващи предавки с блокажи и много прилична цена. Дали новият модел надскача предишното издание, останало в производство в продължение на рекордните 20 години? Търсим отговора в този тест драйв, но от представителството на Suzuki в България ни предупредиха, че ако много се харесаме с Jimny ще трябва да знаем, че поръчките направени днес се изпълняват след около година.

Отвън

Когато новия модел се появи, едни го оприличиха на Wrangler, други на G-класа, но в умалени размери. ОК, може и да има цитати, но Jimny има собствен образ и присъствие в морето от безлични SUV-та, които ще откриете навсякъде. За разлика от тях обаче, Jimny може да се появи в изключителния kinetic yellow цвят, който е един от най-готините лакове за масов автомобил, виждан през последните поне десетина години.

Новото Jimny е малко по-късо (не допускахме, че е възможно), малко по-широко и малко по-високо в сравнение със стария модел и идва с пластмасови калници и брони в черно, без значение от нивото на оборудване. Някои от цветовете, като гореспоменатия kinetic yellow се комбинират с покрив в черна перла, който малко от вас ще виждат, тъй като колата е с височина от 1,72 см.

Отвътре

Интериорът е много симпатична смесица от старата школа и модерни технологии. От една страна имаме дълъг скоростен лост с чупка и гофрирана гума в основата в комплект с приборно табло, чиито болтове са открити, също като при всяка уазка от 80-те години. От друга виждаме съвсем прилична мултимедия, автоматични светлини и тук таме пиано лак. Но не се заблуждавайте, интериорът на Jimny е обсипан с твърда пластмаса с индустриално излъчване. И точно това ни харесва.

Жабката е щедра, таблото предлага и дръжка за пътника отпред, но пък джобовете във вратите са по-скоро двуизмерни и в тях не можеш да пъхнеш нещо съществено по-дебело от пътна карта. Поставките за чаши са от малките и са разположени между предните седалки, но за сметка на това USB буксата е на удобно място, точно над поставката за телефон.

Багажникът е все така миниатюрен (83 литра), дори по-малък в сравнение с предишния модел (113 литра). Това се дължи на пластмасовата кутия в неговата основа, благодарение на която при спускане на задните седалки се получава почти равен под. Отваряме скоба по адрес на адрес на последните и отбелязваме, че гърбът на задните седалки е покрит с пластмаса, така че багажното пространство да се почисти лесно, не ако, а когато това се наложи. Задната врата се отваря настрани и се поддържа от газов амортисьор, което е приятна изненада за толкова непретенциозен автомобил. Мислете за тази кола като за 2+2 автомобил или като за микроскопичен закрит пикап, но със задни седалки.

Задвижването

Тук идва голямата забава. Новият Jimny разчита само и единствено на бензинов двигател, като на пазарите извън Япония можете да го притежавате само с атмосферен 1,5 литров мотор със 102 к.с. Скоростната кутия е механична 5-степенна, но ако държите можете да поръчате 4-степенен автоматик. Звучи доста анемично и практически е точно така. Ускорението е мудно, а максималната скорост от 145 км/час е силно непрепоръчителна. 130-те Нм въртящ момент обаче са напълно достатъчни, за да може Jimny да премине от там, откъдето другите не могат.

Кормилното управление е с рейка и пиньон и е крайно неинформативно, но неговата цел никога не е била в тази посока. Все пак, ако натиснете Jimny в завой ще трябва да се примирите с изумителен наклон на каросерията и панически страх дали колата няма да продължи направо.

Силата на Jimny е извън пътя и там идват на помощ понижаващите предавки и LSD тракшън контрола, който заменя блокажа на диференциалите. Така, чрез автоматизирана работа на спирачките се елиминира възможността от превъртане на колелата по диагонал. В резултат, почти винаги имате сцепление и можете да продължите напред и нагоре, което е единствената възможна посока с тази кола. Преди да тръгнете обаче, ще трябва да включите двойното предаване, което се случва по старомодния начин с втория скоростен лост и може и да го направите в движение. Със същия лост включвате и понижаващата предавка, която гарантира мощност към гумите в офроуд режим, това обаче се случва само в спряло състояние.

На пътя и извън него

Не се говори достатъчно за Suzuki Jimny като за перфектния градски автомобил, а би трябвало. Веднага казваме защо – колата е много малка, с дължина от едва 3,64 см. Радиусът на завой също е приятно нисък 4,9 метра. Окачването е комфортно по отношение на дупките и паветата, имате толкова много видимост, колкото нито един модерен автомобил не може да предложи, а каталожният градски разход на гориво от 7,7 е лесно постижим. Действително, Jimny се клати като метроном, но също като него винаги постига своя баланс. Извън града, изпреварването ще бъде един малък кошмар, но както казваше учителката ми по немски – закъде да бързаш в този живот.

Извън пътя Jimny остава истински офроудър, такъв какъвто дори новият Land Rover Defender вече не е. С просвет от 21 см и възможност за атака на наклони от 37 градуса отпред и 49 отзад и то в заводско изпълнение – Jimny слабо се притеснява от неравностите. Ако вие се притеснявате, има асистент за спускане по наклон, но имайте предвид, че се активира след 10 км/час, което по неравни спускания може да е доста висока скорост. Казваме го от личен опит.

Когато се върнете на пътя, можете да сте спокойни защото Suzuki са екипирали тази кола (ниво на оборудване GLX) със сензор за разпознаване на пътните знаци, ESP и спирачен асистент, който ще се активира при възможност от сблъсък.

Плюсовете

Suzuki Jimny е уникален автомобил с много чар и изобилие от офроуд възможности при относително ниски цена и експлоатационни разходи (45120 лв. с ДДС за тествания екземпляр с всички екстри, стартова цена от 38490 лв.).

Минусите

Клати се, тресе и бръмчи, но това е минус, който всъщност е плюс – все пак говорим за всъдеход от старата школа.

Става или не?

Ако сте приключенец по душа, ловджия, скиор или притежател на имот на пресечен терен, Jimny е перфектната кола. Тя е създадена да бъде акомпанирана от кал, прах, камъни и прочее неравности, а за вас остава да си вземете GoreTex екипировката.

отвън 8
отвътре 6
двигател 6
трансмисия 9
джаджи 7
икономичност 6
4х4 10
цена 8
7.5
Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
Даника Патрик: Горещо от пистата
А сега ти представяме младата и красива американка Даника Патрик. Тя кара...
Read More