5 хубави автомобилни неща, които се случиха в БГ през 2019 г.

Както пее бардът на БГ леличката, „пада лист от календара“ и е време да се обърнем назад. 2019 г. е почти към края си и може би е добре да хвърлим един поглед през рамо, за да си припомним няколкото хубави неща, които се случиха в автомобилния живот на България. Без претенции за изчерпателност, това е Топ 5 на БГ Автоблог.

Както пее бардът на БГ леличката, „пада лист от календара“ и е време да се обърнем назад. 2019 г. е почти към края си и може би е добре да хвърлим един поглед през рамо, за да си припомним няколкото хубави неща, които се случиха в автомобилния живот на България.

Без претенции за изчерпателност, това е Топ 5 на БГ Автоблог.

  1. KINETIK 07

Това е първият български електрически суперавтомобил. Изглежда в пъти по-добре от другото БГ предложение в сегмента на суперспортните автомобили – SIN R1 и за разлика от него е изцяло електрически. Зад KINETIK 07 стоят технологичният предприемач Теодосий Теодосиев, а главен дизайнер е Костадин Костадинов. Поздравления за ентусиазма и благодарности за вдъхновението!

  1. Българският офис на Visteon разработи 3D таблото за iCockpit на Peugeot

През последните 15 години в България се произвеждат много части за автомобилната индустрия. Johnson Controls разработваха част от приборните табла за новите модели тук, в България. След като Visteon купиха операциите на Johnson Controls у нас, българският офис на компанията се ангажира с по-сериозни проекти, включително изключителната мултимедия в новите Mercedes-Benz, но голямата радост дойде с разработката на първото триизмерно инструментално табло. Системата не е IMAX на километражите, дълбочината на изображението е едва 1,5 см., но пък е изцяло българска разработка.

  1. Александър от McLaren и Цвети от Red Bull Racing

Александър Алексиев е важна част от дизайнерския екип, работил върху хипер автомобила McLaren Speedtail. Това е кола с амбиции и възможности, която развива идеите от легендарния McLaren F1 до хибридна машина с над 1000 к.с., но със задължителните 3 места. Цветелина Мавродиева пък е един от инженерите по аеродинамиката на отбора от F1 Red Bull Racing, който пък има история от успешни решения точно в тази област. Тези българи, Мирослав от Bentley и Емануил от Renault и Dacia, както и още много, за които не сме чували, стават все повече и това е страхотно!

  1. VW почти решиха да строят завод в БГ

Вече е известно, че ако германците от VW не направят завод в Турция, ще модернизират съществуващ такъв най-вероятно в Централна Европа. Още от самото начало на процедурата по избор на локация за новия завод на VW беше ясно, че шансовете на страната ни са нищожни, но пък надеждата и меракът умират последни. Въпреки това, държавната администрация натрупа ценен опит, който може и да успее да приложи при преговори с други инвеститори.

  1. Световна премиера на новия Nissan Juke в София

Автосалоните са умиращо приключение и тазгодишното издание във Франкфурт го показа. За сметка на това, Софийският автосалон демонстрира учудващо добра форма като за първи път се превърна в сцена на световна премиера. Второто поколение на Nissan Juke дебютира пред публика именно в българската столица, няколко месеца преди да влезе в магазините на марката.

Пропускаме ли нещо? Коментарите са отворени.

 

More from Бранимир Николов
Caterham SP/300R тежи 600 кг. и струва 60 хил. паунда …
... освен това е първият нов автомобил на британската марка от `94-та...
Read More