Българската кола на годината за 2020. Номинации и прогнози

Ясни са номинациите за тазгодишното издание на конкурса „Автомобил на годината 2020“, оргиназиран от Прес-автоклуб България. Общо над 60 премиерни за България автомобили покриха критериите за участие, но 6-те категории събират не повече от 5 номинации.

Лек автомобил

BMW 3 series
Mazda 3
Peugeot 208
Renault Clio
Skoda Scala
Прогнозата на БГ Автоблог: Skoda Scala. Всички заявки са силни, но конкурсът от години фаворизира моделите на Skoda заради доброто съотношение между цена, качество и съдържание. 208 е безспорно иновативна и впечатляваща, но е доста малка, Renault Clio е изцяло нов автомобил върху стара платформа, BMW 3 е извън бюджета на масовия българин, а Mazda 3 е твърде готина, за да получи подобаващо отношение.

Кросоувър автомобил

Honda CR-V Hybrid
Mazda CX-30
Range Rover Evoque
Skoda Kamiq
Volkswagen T-Cross
Прогнозата на БГ Автоблог: Kamiq и T-Cross са очевидните фаворити. Те споделят една и съща платформа, двигатели и трансмисии, разликите са в емблемите, оборудването, сглобката и цената (с не много). Поради изложените по-горе причини, сякаш чешкото предложение има по-големи шансове.

Екологичен автомобил

Audi e-tron
Honda CR-V Hybrid
Jaguar I-Pace
Renault Zoe
Skoda Superb iV
Прогнозата на БГ Автоблог: Renault Zoe. Всъщност говорим за стар автомобил, но с нова батерия и доста подобрен интериор. Той е и най-достъпното предложение, макар e-tron и I-Pace да са нищо по-малко от впечатляващи.

Премиум автомобил

Audi A6 Allroad
BMW 8 Gran Coupe
Jaguar I-Pace
Lexus ES
Volvo S60
Прогнозата на БГ Автоблог: BMW 8 Gran Coupe. Българите харесват BMW. Автомобилните журналисти – също. Жалко, защото Lexus ES представя премиум категорията по различен начин, а I-Pace е технологично впечатляващ.

Градски автомобил

Nissan Juke
Peugeot 208
Renault Clio
Skoda Kamiq
Volkswagen T-Cross
Прогнозата на БГ Автоблог: Renault Clio. Peugeot 208 е другият фаворит, но вероятният победител ще бъде Clio, просто защото предлага повече за по-малко. От друга страна, 208-та може да бъде поръчана и с изцяло електрическо задвижване.

Многофункционален автомобил

Ford Ranger Raptor
Mitsubishi L200
SsangYong Musso
Прогнозата на БГ Автоблог: Ford Ranger Raptor. Японското предложение е нищо по-малко от отлично, корейското радва с добра цена и различни видове окачване, но Raptor е машината с потенциал да завладее сърцата и портфейлите на българите.

Провеждането на конкурса се осъществява с подкрепата на OMV и Lasurit.

Забележка: Историята сочи, че прогнозите на БГ Автоблог за резултатите от конкурса за български „Автомобил на годината“ са учудващо неточни и рядко надхвърлят 50% успеваемост 🙂

More from Бранимир Николов
Avalanche: Сливенска перла в бяло
За разлика от съседните Румъния, Сърбия и Гърция, ние не можем да...
Read More