Как Милен Цветков и още много като него можеха да бъдат живи

милен цветков катастрофа
В часовете след нелепата му смърт в автомобилна катастрофа започна дъжд от искания за още по-високи глоби, смърт за наркоманите и пр. Психологията на тълпата иска мъст, в краен случай възмездие. Аз обаче искам това да не се случва повече. За съжаление, клишето „война по пътищата“ е нормализирано от години. И няма изгледи това да се промени. Днес говорим за Милен Цветков, защото всички го познаваме. Но вчера беше някой с инициали, утре също ще бъде някой с инициали. Вдругиден може да съм аз, а ден по-късно – ти или човек, когото обичаш.

Искрени съболезнования към близките на Милен Цветков, жалко за всички нас като общество, защото от загубата на журналист като него губим всички ние. В часовете след нелепата му смърт в автомобилна катастрофа започна дъжд от искания за още по-високи глоби, смърт за наркоманите и пр. Психологията на тълпата иска мъст, в краен случай възмездие.

Аз обаче искам това да не се случва повече. За съжаление, клишето „война по пътищата“ е нормализирано от години. И няма изгледи това да се промени. Днес говорим за Милен Цветков, защото всички го познаваме. Но вчера беше някой с инициали, утре също ще бъде някой с инициали. Вдругиден може да съм аз, а ден по-късно – ти или човек, когото обичаш. И когато се случи, ще има снимки на инцидента в някои FB групи и дело, което се точи с години.

Милен Цветков и още много, загинали като него в автомобилни катастрофи можеха да бъдат живи. Това щеше да е факт, ако всички големи градове, всички инфарктни точки и всички „места с концентрация на ПТП“ бяха обсипани с автоматизирани камери. Но само това нямаше да е достатъчно. Щеше да бъде, ако ВСИЧКИ нарушения, които тези камери засичат, бъдат санкционирани. Но и това все още нямше да е достатъчно. Щеше да бъде, ако тези санкции се изпълняваха мигновено. Толкова е просто. Струва няколко милиона и поправка в няколко закона и нормативни акта. Нищо повече.

Това обаче не се случва с години. В резултат, арогантността, наглостта и безочието на пътя избуяха до степен, в която убиват. Виждаме такива изпълнения всеки ден. Нека бъдем честни, понякога ги правим и самите ние. Само за малко, само този път. Все пак, министър-председателят редовно кара без колан, защо аз да го слагам?

Нека припомним, че България е на второ място в ЕС по брой жертви на автомобилни катастрофи на глава от населението. През 2018 г. сме изгубили 88 души на милион население. Пред нас са единствено румънците с 96 жертви на милион. Средното за ЕС е 49 жертви на милион, т.е. близо два пъти по-малко от нашето „постижение“, най-добре се справят британците с 28 загинали на милион население. А знаете ли какво има там? Изумителна мрежа от камери. И глоби, от които не може да се избяга.

Значи може. Но при нас не се случва. В най-добрия случай, управляващата партия превръща съсипана от загубата на детето си жена в депутат. И нещата продължават като преди.

Нека върнем към катастрофата с Милен Цветков. Стана ясно, че тестовете за наркотици на 22-годишният водач, причинил катастрофата показват употреба на метаамфетамини и марихуана. В резултат, народния съд, заседаващ в социалните мрежи поиска смърт на наркоманите и разбира се – по-високи глоби. Ако може линч на площада, най-добре. Липсата на спирачен път обаче казва друго – този човек не е гледал в пътя. Телефонче, селфи, много яка шега – няма как да знаем.

More from Бранимир Николов
Дисниленд от Ferrari
Феновете обожават италианската марка и тези, които не могат да си позволят...
Read More