София Франс Ауто разширява портфолиото с Опел

София Франс Ауто (СФА), официалният представител на Peugeot за България разширява портфолиото си с марката Опел. Новината не е изненада, доколкото Opel/Vauxhall вече е част от PSA – Peugeot Citroen и бизнесът на немската марка се преструктурира.

Според съобщение до медиите, изпратено от представителството на Опел у нас, стъпката е част от плана PACE! За преструктуриране на операциите на концерна. От там вярват, че това ще донесе повече гъвкавост и ефективност на бизнеса на Опел в България.

От София Франс Ауто обявиха, че подробности за плановете си за развитието на Опел у нас ще бъдат представени на пресконференция, след като (и ако) сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. От представителството на френската марка допълниха, че настоящата дилърска мрежа на Опел в България засега се запазва.

Интересно е дали представителството на френската марка у нас ще развива и продажбите на дребно на Опел у нас или ще се фокусира единствено върху дистрибуцията. По-вероятно е първото, доколкото дилърската мрежа на Опел не е в цветущо състояние заради специфичния бизнес модел на GM – предишният собственик на Опел. Освен това, големите маржове са в търговията на дребно. Ако горното предположение е вярно, интересно е дали новите дилърства на Опел ще бъдат интегрирани в сега съществуващите точки за продажба на Пежо или ще се изграждат изцяло нови дилърства.

Договорът за представителство между Opel/Vauxhall и София Франс Ауто вече е подписан и според него, настоящият екип на немската марка у нас ще се влее в структурите на СФА. Тя вече е един от крупните играчи в търговията с нови автомобили в България с общо 12-те автомобилни и мотоциклетни марки в портфолиото си. Освен представителстовото на Пежо, което през последните години реализира между 2 и 3 хил. нови автомобила годишно, дружеството притежава и Ауто Бавария – един от големите дилъри на BMW и MINI в България с чиста печалба за 2018 г. от 4,5 млн и общи продажби на стойност близо 59 млн. лв. Под крилото на компанията са и представителствата и търговията на дребно с Isuzu и автобусното й подразделение Isubus, както и на мотоциклетите Vespa, Piaggio, Gilera, Moto Guzzi и Aprilia. Освен това, София Франс Ауто е представител на премиум марката DS Automobiles, луксозното превъплъщение на Citroen. През последните години, Opel изпадна от първата десетка на марките у нас, но все пак реализира в България около 1000 нови автомобила годишно, с потенциал за повече.

Така, София Франс Ауто и групата компании около собственика й Стоян Желев се трансформира от съществен в голям играч на този пазар у нас.

More from Бранимир Николов
Шампионът Майкъл Фелпс с тунингован Мерцедес
Чудото на олимпийските плувни дисциплини Майкъл Фелпс, който в свободното си време еднократно, случайно...
Read More