Skoda Octavia Combi 2.0 TDI 115 к.с.: Голямата Шкода с ниския разход

2020 шкода октавия комби 2.0 тди 115

Новата Skoda Octavia е изправена пред изключително трудната задача да бъде по-добрата версия на един много добър автомобил. Бестселърът на чехите вече е в четвъртото си поколение и има с какво да се гордее. Новият модел трябва да надскочи всичко това и да запази мястото си в сърцето на многобройните му клиенти.

Еуратек, представителството на Шкода в България ни връчи ключовете на една искрящо бяла Skoda Octavia Combi 2.0 TDI 115 к.с. и ни пожела приятен уикенд. Ние пък я разходихме до морето и обратно. Какво научихме и какво ни направи впечатление – в следващите редове.

Отвън

Новата Octavia се разделя с двойните си фарове (от фейслифта на 3-то поколение) и това е добре. Доколкото автомобилът е структуриран върху модулната платформа MQB на VW Group, междуосието на новата Octavia е идентично с това на старата. Така колата е с увеличени размери, но със съвсем малко. Новата предрадиаторна решетка в комбинация с фаровете и предния спойлер, както и задните светлини дават по-импозантно излъчване на Skoda Octavia, за която сме свикнали да разсъждаваме като строго утилитарен автомобил. Това не е непременно лошо, но досегашната стилова строгост сякаш ще липсва.

Отвътре

Интериорът е голямата изненада в новата Skoda Octavia. Тук още по-ясно се вижда раздялата с утилитарния дизайн и насочването към по-елегантни и естетически издържани линии. Виждаме ги в оборудването на вратите и в оформянето на дръжката за отваряне. Нищо по-малко от елегантен суинг. Таблото също е далеч от семплата и строга подредба на предишните поколения и в него има повече красота. В средата му е фиксиран първокласният LED екран на информационната система Columbus, в ляво са оборотомерът и километражите, които всъщност се визуализират чрез друг екран. Малко под таблото можете да видите и амбиентно осветление. Точно така, строгата някога Octavia вече разполага с игриви LED светлини, чийто цвят може да бъде избран.

Извън тези ловящи окото пинизи, новата Octavia е същата като старата – все така просторна, все така удобна и с малко по-голям багажник от 640 литра, с 30 повече в сравнение с отиващата си генерация.

Задвижването

След дизел-гейт, нафтовите двигатели не са топ приоритет в концерна Volkswagen, но именно от там идва 2-литровият, 4-цилиндров агрегат, с който е оборудвана тестовата Octavia Combi. Този BlueMotion мотор не е съвършено нов, но е достатъчно модерен и чист, за да продължи разказа за нафтовата легенда от Волфсбург. Нищожната в сравнение с кубатурата му мощност от 115 к.с. не може да те развълнува, но за сметка на това е напълно достатъчна, за да може колата да се справи с делничните си задачи. Можеш да изпреварваш, можеш да ускориш прилично, но оборотния диапазон, в който имате тяга не е голям. Това означава, че трябва да си играете със скоростния лост повече от стандартното, но пък двигателят ще се отблагодари с покъртително нисък разход. Колко точно? В реални условия, на подбалканския път 3,7 л. дизел/100 км. Шофиране по АМ Тракия – 4,3 л./100 км. Бийте това!

На пътя

С изключение на VRS модификациите, Skoda Octavia никога не е била особено забавен автомобил. И сега не е така, но това което прави впечатление е доста по-мекото окачване. Колата пружинира уверено над неравности и това е неочакван комфорт за автомобил, за който сме свикнали да има по-стегната ходова част. Octavia се предлага и с адаптивно шаси, но стандартното е напълно приемливо.

Колата е добра в завои, не се люлее като метроном и поддържа зададената траектория повече от добре. За съжаление, електрическото серво е някак дистанцирано от случващото се с предните колела, но това е част от характера на този тип механизми. Истинска досада предизвикват сигналите за смяна на предавката в името на ниския разход на гориво, които понякога са неадекватни, просто защото колата не отчита, че катери баир и както знаем, за това се искат обороти.

Седалките са повече от удобни и трябва да отбележим, че всички модификации на този модел предлагат регулируема лумбална опора, така че дългите пътувания да не бъдат изморителни. Потвърдено!

Плюсовете

Новата Octavia е все така страхотна, даже повече. Вече е по-емоциолна, по-естетска, но все така умна. Ще доливате течност за чистачки? Има вградена фуния в казанчето. Отворете капака на резервоара и ще откриете стъргалка за заледени стъкла. И още много, наистина много …

Минусите

Стартовата цена за Skoda Octavia Combi 2.0 TDI 115 е 45 760 лв. Ако добавите някоя и друга екстра, сумата лесно ще надхвърли 55 хил. за прилично оборудвана кола. Факт е, че новите коли поскъпват заради европейските изисквания за системи за сигурност, но преди 10-на години, подобна кола струваше с поне 10 хил. лв. по-малко. С две думи – забравете, че Шкода е евтина марка.

Става или не?

Имате семейство, с което пътувате много и високите скорости и динамичните възможности не са точно вашето нещо – тогава това е колата. Убедени сме, че ще виждаме тази кола и то в това изпълнение в много фирмени автопаркове, просто защото … разходите за експлоатация са сензационно ниски.

Снимки: Леонид Селиктар за Автопрес

отвън 8
отвътре 8
двигател 7
трансмисия 7
икономичност 10
джаджи 8
цена 4
7.4
More from Бранимир Николов
Войната на рекламите: Мини предизвиква Порше (в развитие)
Нещо неочаквано и крайно любопитно. Щатския офис на Минни дуе мускули с...
Read More