Ford Puma: Вероятно най-добрият малък кросоувър. Засега

Първият опит на Ford при малките всъдеходи беше неуспешен. Ecosport стана първото предложение на синия овал в този сегмент. Произведена в Индия или Румъния, със странни пропорции и дизайн далеч от вдъхновяващото, Ecosport очаквано не се превърна в любимец на клиентите. Дори фактът, че беше единствената в класа си с възможност за 4х4 не я превърна в неустоимо предложение.

Така стигаме до появата на Ford Puma, новата оферта от Кьолн в един все по-популярен, но и все по-наситен сегмент. Освен, че се бори с впечатляваща конкуренция, този автомобил трябва да защитава и името си, носено преди години (1997) от едно симпатично купе, базирано върху механиката на тогавашната Fiesta. Именно това е общото между тогавашната и днешната Puma. И двете са базирани върху платформата на Fiesta, като в същото време са доста различни от нея.

Отвън

Колкото и естетиката да е субективна материя, Ford Puma е атрактивен автомобил. Дизайнерите създават силует с относително късо междуосие, който успява да излъчва динамика и едновременно с това да предложи така желаната от клиентите по-висока позиция на седене. Всичко това е облечено в хармонична форма с плавни и меки линии, в които сякаш прозира естетиката на Mustang-E – първият електрически кросоувър на марката, който вече се продава в САЩ.

Отвътре

Усеща се като Fiesta на токчета, но от тези солидните, имайки предвид, че и в самата Fiesta имаш малко по-висока позиция на седене. Таблото е сходно, седалките са все така удобни, но за разлика от тези на Fiesta, част от тапицерията им може да се сваля и да я извъртите в пералнята на 30о. Това трябва да е стандарт за всички съвременни автомобили с текстилна тапицерия, но истината е, че Puma е сред малкото, които го предлагат.

Преминаваме на задната седалка, която би могла да събере трима души, но ако пътуването е дълго е по-добре да бъдат двама. Предвид скосения покрив на Puma, пасажерите на задната седалка не могат да се радват на огромен простор над главите си, но пространство има дори и за малко по-високи хора.

Друга приятна изненада, която тази кола може да предложи е багажникът, който е драстично по-голям от този, който ще получите в стандартен Focus. Puma изпъква с 456 литра използваем обем зад задните седалки, а сега внимание – вдигате пода на багажника и пред вас се открива кутия, готова да глътне още 80 л багаж. Нещо повече, на дъното й има пробка с тапа за източване на вода. Точно така, Ford Puma вероятно е първата кола с отделение за ски и сноуборд обувки! Тази ниша ще влезе в действие, ако трябва да транспортирате нещо по-високо, като по-голямо цвете в саксия или пък имате нужда от още малко обем, за да съберете всичко необходимо за семейната почивка. Практически говорим за малка кола, която при свалени задни седалки спокойно събира две планински колела (със свалени предни гуми) и комплект дрехи за преобличане. Впечатляващо е!

 

Задвижването

Малкият кросоувър на Ford е достъпен с 1.0 литровия, 3-цилиндров Ecoboost бензинов двигател във версии със 125 и 155 к.с. Извън факта, че този агрегат не си помни наградите за двигател на годината, при Puma той е микрохибрид. За нас потребителите, това означава, че ускорението на автомобила се подпомага от 15 електрически к.с., произведени от 48 волтов стартер-генератор. Това води до малко по-нисък разход на гориво, най-вече в градски условия. За по-мощния бензинов мотор със 155 к.с. ще трябва да доплатите 2200 лв., а за 4-цилиндровия 1,5 литров дизел със 120 к.с. оскъпяването е с 1300 лв. На книжка, дизелът обещава с литър по-нисък среден разход на гориво. На практика, бензиновият Ford Puma 1.0 125 се нуждае от около 7 л./100 км магистрален пробег и около 8 л. градско. Това е добър разход, но в това отношение хибридната Toyota C-HR е по-добра.

Засега Ford Puma може да бъде поръчан само с 6-степенна механична скоростна кутия, по-късно се очаква 7-степенен автоматик.

На пътя

Неслучайно Ford имат реномето на марката с най-добро окачване в В и С сегментите, където са Fiesta и Focus. Добрата новина е, че Puma потвърждава тази не толкова добре пазена тайна и предлага стегната, информативна и в същото време удобна ходова част. 125-те к.с. на тестовата кола са напълно достатъчни за чевръсто ускорение, но без да напрягат прешлените на врата. Това последното бихте могли да го получите с ST модификацията, която взима 3-цилиндровото турбо с 200 к.с. от Fiesta ST и се очаква скоро да влезе в магазините. И когато това се случи, Puma ST ще бъде сред малкото компактни хот-хеч-кросоувъри (какви времена доживяхме, ей).

На практика, Puma е жизнен автомобил с предвидимо и приятно ангажиращо пътно поведение. Колата стои солидно на пътя, предвид относително ниското тегло от 1205 кг. Част от уравнението са огромните гуми, като малките джанти за тази кола са 17-цолови за базовия модел, стандартните са 18, а дизайн пакетите и ST модела са с 19.

Истината е, че Ford Puma има собствен характер, не само като дизайн, но и като инженеринг и всичко това я превръща в една приятна и в същото време практична кола както за шофиране, така и за пътуване.

Джаджите

Ford предлага доста още в базовата версия Titanium. С нея получавате мултимедийната система SYNC 3 с дигитално радио и  съвместима с Android и iPhone. Това е доста добре, доколкото при доста конкуренти това е в допълнителното оборудване. Самата система не е сред образците в дисциплината, но е повече от адекватна и най-малкото не е объркваща. Отново в базовото оборудване е включена и система за предотвратяване на сблъсък със спирачен асистент, круиз контрол и асистент за спазване на пътната лента.

Така Ford Puma се оказва един доста добре оборудван автомобил още в базовото изпълнение Titanium, а второто ниво Titanium-X добавя безжично зареждане на смартфон, перящата се текстилна тапицерия, климатроник и електрохроматично огледало за обратно виждане. Срещу около 2500 лв. може да поръчате пакет от асистенти, включително камера за заден ход и така автомобилът ще има практически почти всичко, което би могъл да има.

Плюсовете

Ford Puma изглежда добре, върви добре, кара се добре, оборудван е добре и е доста практичен автомобил.

Минусите

По-едрите колони на челното стъкло и относително малкия заден прозорец, който (за съжаление) по дизайнерски и утилитарни причини се превърна в норма не са сред силните моменти в Puma.

Става ли?

Супер е! Перфектен в града, добър и извън него, Ford Puma е вероятно най-добрият малък кросоувър. Засега.

отвън 9
отвътре 8
двигател 9
трансмисия 7
джаджи 8
цена 6
7.8
More from Бранимир Николов
#найвълнуващотопътуване част 3
Това е част 3 от #найвълнуващото пътуване с Shell и отбора на...
Read More