Човек е човек, когато е на път. Нали?

кемпер

Ави Барух е български предприемач в своите ранни 40 с няколко напълно различни бизнеса. Част от тях работят на българския пазар, а други са изцяло фокусирани в чужбина. Чрез тях, освен удоволствието да бъде добър в това, което прави, Ави получава и финансова свобода. Тъй като за него свободата е изключително важна, включително тази на движение (което пък му позволява да избира откъде да работи), преди няколко години той и приятелката му инвестират в собствен кемпер. Спират се на старо шаси Mercedes от началото на 70-те, което възстановяват постепенно. Реновират двигателя и скоростната кутия, интериорът е освежен с паркет, поставят допълнителни термоизолация, както и соларна инсталация, за да бъдат енергийно независими, дори боядисват вътрешността на едната врата с боя за черна дъска, така че дъщеричката на Ави да може да рисува с тебешир върху нея. Всичко това им дава автономност от 10 дни без нужда от какъвто и да било контакт с цивилизацията.

В резултат, Ави и приятелката му прекарват около 4 месеца годишно в своя дом и офис на колела. Свободните професии, които упражняват им позволяват да работят практически навсякъде. Във времена, в които цялото земно кълбо е подчинено на COVID19 и мерките за социална дистанция, все повече хора поемат по пътя на Ави Барух и неговата партньорка. В резултат, къмпинг културата и свързаните с нея бизнеси бележат изключителен възход както в САЩ и Европа, така и в България.

„Това е един от секторите, на които COVID19 донесе буквално експлозивен растеж“, коментира Ники Иванчев, управител на Holiday Mobile, най-големият вносител на кемпери и каравани с марката Hymer у нас. Неговият бизнес е пораснал двойно през миналата година, като за 2021 г. той очаква тази тенденция да се запази и дори да генерира още по-голям ръст.

Ситуацията е сходна и в Европа. Само през миналата година в Германия са били регистрирани над 100 хил. чисто нови кемпера и каравани, като увеличението в сравнение с 2019 г. е 30%. Голямата част от него се пада на кемперите, чиито продажби са се увеличили с 42 на сто. Според данни на Европейската секторна организация ECF в Австрия този ръст е още по-голям – 74%, но общия ръст на целия европейски пазар е 20 на сто. Данните на ECF обаче показват спад от близо 3% при караваните.

Същото потвърждават и думите на арх. Христина Христова от Koleliba, популярна в чужбина българска марка за каравани и бунгала. Макар да работят изцяло за износ, продажбите на Колелиба през миналата година са били предизвикателство, заради няколко отказани В2В поръчки от туристически обекти. От друга страна, отбелязва арх. Христова, частните клиенти се увеличават, защото все повече хора искат да избягат от града за кратка уикенд почивка. През останалото време, много от тях отдават бунгалата си през платформи като Airbnb.

Коренно различен е пейзажът при кемперите. „Ситуацията е такава, че ако днес си поръчаш чисто нов кемпер, очакваната доставка е някъде през 2023 г.“, коментира Ники Иванчев от Holiday Mobile. Според него производителите просто не смогват да задоволят възникналото търсене. Представляваната от него компания Hymer е отворила нови 170 работни места в Германия, но това не води до по-кратки срокове на доставка за българските клиенти, напротив. През 2020 г., поръчка за нов кемпер е била с доставка 1 година, а за поръчки направени сега, доставката се очаква след 2. Нещо повече – увеличеното търсене и трудностите в неговото задоволяване логично води и до по-високи цени. В момента, продажбите се случват при нива с 10 до 20 на сто по-високи в сравнение със същия период на миналата година.

Въпреки това, все повече българи търсят своето парченце свобода и социална дистанция в покупката на собствен кемпер. Според Ники Иванчев, който освен предприемач е и доктор и университетски преподавател по психология има два основни фактора в тази тенденция. Първият е наличието на много и качествени къмпинги в съседна Гърция. Практически, дори и най-отдалечените от тях са на един ден път. Другата причина е появата на качествени къмпинги и у нас.

Докато страна като Хърватия не само запази и разви своите къмпинг локации след краха на бивша Югославия и последвалите войни, то в България земите под съществуващите над 100 къмпинга бяха реституирани (често пъти по съмнителен начин) или разпродадени на бизнесмени със съмнителна репутация, чиято цел е максимално бързо осребряване на активите. Десетилетия по-късно се намериха предприемачи, които разбраха, че къмпинг бизнесът може да е много доходоносен и инвестираха в това, вместо в поредния бетон по българското черноморие. Сред тях изпъкват къмпингите Гардения, Черноморец, Велинград и Атлиман. За част от тях Ники Иванчев коментира, че предлагат по-добри условия от много къмпинги в съседна Гърция.

Повечето хора се „заразяват“ с кемпер вируса, след като са пробвали с кемпер под наем. В България, клиентите на този пазар са мениджъри от С-ниво, както и собственици на успешни бизнеси, просто защото кемперите (могат да) са наистина скъпо удоволствие с цени, лесно надхвърлящи суми от порядъка на €100 хил. Една от важните причини този сегмент от потребители, който практически може да си позволи всякакъв вид почивка да избере инвестиция в устойчиво обезценяващ се актив като кемпер е споделеното с близките време в пътуване. А човек е човек, когато е на път, нали?

По този начин изключително заетите професионалисти успешно компенсират изгубеното заради работата време със семейството. Правят го по приятен за всички начин и са свободни да се наслаждават на себе си, пътешествието и мястото, което са избрали за крайна цел. Както вече отбелязахме, най-популярната дестинация за българското кемпер общество е Гърция, но все повече хора пътуват до Южна Италия, тъй като фериботът между Игуменица и Бриндизи отнема само 8 часа. От там пътища много, но приказната Тоскана е на още 8 часа път. Популярност сред българското кемпер общество набира и долината на река Лоара във Франция. Най-новото откритие за нашите сънародници е Атлантическият път в Норвегия, обявен от британския вестник The Guardian за най-живописното туристическо шосе в света. Той се вие по брега и свързва островчета, разкривайки великолепни морски пейзажи. По него са разположени много отбивки, подходящи за риболов и наблюдение и това го прави желана дестинация, особено през лятото.

Една от големите европейски компании за кемпери под наем, Indiecampers с операции в 14 държави от ЕС споделиха, че са регистрирали 116% ръст в резервациите за 2020 спрямо 2019 г., като по-голямата част от клиентите им са пътували в страната. През тази година също отчитат ръст в резервациите за пролетта и началото на лятото. От компанията отбелязват, че все повече хора се впускат в подобно пътешествие за първи път, като 2 от 3 резервации са от клиенти/семейства, които за първи път ще почиват с кемпер.

Данните от САЩ също показват, че кемпер културата набира популярност. Преди пандемията 1,2 млн. американски домакинства са притежавали и използвали активно своето RV (recreational vehicle), както наричат кемперите там. В същото време, местната асоциация на производителите на кемпери и моторизирани домове очаква 20% ръст на продажбите за 2021 г. спрямо предходната. Според преподавателя по икономика от Станфордския университет Николас Блум, всички ние ставаме свидетели на икономиката на домашния офис, която обяснява големия ръст в сектора. В момента, 42% от американците работят дистанционно, което означава само едно – потенциалният пазар е огромен.

Текстът е публикуван в сп. Мениджър. Всички права запазени.

Tags from the story
,
More from Бранимир Николов
Уличен боец: Един от петте Кюбела на Стефан
Изваждаме умрялото телефонче на БГ Автоблог и щракаме задължителните 4 кадъра. От...
Read More