Ford Puma ST: С характер и то забавен

ford puma st

Като почитатели на горещите хечове, от първо лице знаем, че Fiesta ST и Focus ST са доволно люти и в същото време практични предложения. Но хей, как стои въпросът с малките SUV с предно предаване като Ford Puma, които по-красивата част от човечеството обожава? Дали техните горещи версии си струват? Дали могат да донесат радост, багаж и справяне с делничното всекидневие? Дали все още са дамски? Отговорите търсим тук.

Ford Puma е класически малък всъдеход без всъдеходни възможности като 4х4 и блокируеми диференциали. За сметка на това е висок, симпатичен и достатъчно компактен, за да е удобен в града. Автомобилът разчита на платформата и двигателите на легендарната Fiesta и ST изпълнението не прави изключение. Така, спортната Puma добавя към нея повече вътрешно пространство и възможността да гледате пътя от малко по-високо. Както и цвят „заплашително зелено“, който намираме за страхотен, но си даваме сметка, че не е за всеки вкус.

Отвън

Изглежда супер, още повече в лак „заплашително зелено“ като тестовия автомобил. Този цвят едва ли ще допадне на всеки, но всеки ще хареса Lamborghini облечено в него, така че – остава! Елегантният силует на Puma ST е доминиран от 19-цолови джанти, зад които прозират доста миниатюрни задни спирачки. Каросерията е обилно украсена с аеродинамични елементи, които едва ли подобряват обтекаемостта, но със сигурност ловят окото.

Отвътре

Тук получавате много от стандартната Puma, която пък дължи цялото си същество на актуалната Fiesta. Разликите обаче са точно там, където трябва – облечени в Alcantara седалки Recaro ще прегръщат шофьора и пътника до него, комбинация от естествена кожа и полиран метал за скоростния лост и ръчната спирачка (класически лост, а не електрическа), ST емблеми на точните места. В допълнение получавате доста приличното 3-то поколение на системата SYNC, с която управлявате мултимедията, борд компютъра, навигацията през 8 инчов сензорен екран.

Джаджите

Тъй като сме в 22-та година на 21-я век, без джаджи не може. За щастие, Puma ST не прекалява с тях и е повече автомобил, отколкото огромен смартфон на 4 колела. Можете да имате безжично зареждане за смартфон, интеграция с Android Auto & Apple Car Play, както и режими на шофиране – спортен, писта, еко и нормален – те променят отзивчивостта на колата, но не и нейното окачване. Към това добавяме и аудио от Bang & Olufsen, което е част от серийното оборудване, както и камера за заден ход. Таблото с контролните прибори е заменено от LCD екран, изобразяващ стойностите на оборотомера и километража. Приключваме с адаптивен круиз контрол, система за разпознаване на пътните знаци и умората при водача, както и отопляеми седалки и волан. Найс, а?

На пътя

Вълнуваща и в същото време сурова, Ford Puma ST е способна да носи всекидневна радост. Тази кола е мощна и бърза, без да е плашеща и успява да бъде удобна, но не и комфортна. Нископрофилните гуми и твърдото окачване допринасят за това усещане, но за сметка на това поведението в завой е изключително. Воланът е доста по-тежък от очаквато, може би защото предницата може да бъде доста непослушна при повече газ. Може, но не е. 1,5 литровият, 3 цилиндров мотор предлага 200 к.с. и 320 Nm въртящ момент, които са достатъчни да предложат вълнуваща динамика, както в града, така и извън него. Тягата е впечатляващо много в ниските и средните обороти, което прави доста еластичен и пъргав, включително в магистрални условия.

Истинската радост обаче идва, когато хвърлите Puma ST в завоите на някой планински проход и тогава си спомняш, че Ford винаги са знаели как се прави добро окачване. За перфектното излизане от завоите помага и диференциалът с ограничено приплъзване на Quaife, който се предлага в опционалния Performance пакет. Като комплимент към това получавате и ентусиазирано гъргорещия глас на 3-цилиндровия мотор, в чийто звук се събира поне половината от тембъра на V6 двигателите.

Puma ST ускорява от 0 – 100 за 6,7 сек., което не е светкавично бързо, също както и максималната скорост от 220 км/час не е изключителна. Но този автомобил успява да бъде точно такъв в по-важните дисциплини – като тази на всекидневното удобство и удоволствие от шофирането. Борд компютърът показа разход на гориво от 7,6 л/100 км при изминати 583 км в градски и извънградски условия, 40% от които са магистрален пробег. А това е доста добре за няколко динамични пътувания.

Плюсовете

Това е кола с характер и то забавен. Без да бъде изключителна, Puma ST е брилянтна в това да предложи аналогова радост от шофирането и делнично удобство в доста симпатична опаковка.

Минусите

Румънската сглобка търпи известни критики и подозрителните звуци, идващи от панорамния покрив не са окуражаващи, затова спокойно можете да го прескочите от списъка с опциите. Цена в Германия от 33900€ за стандартната Puma ST и 35900€ за тестваната модификация е нищо по-малко от впечатляваща.

Става или не?

Ford Puma ST е едно от много малкото доказателства, че малките SUV автомобили могат и да не са скучни.

отвън 9
отвътре 7
двигател 8
трансмисия 7
джаджи 8
икономичност 8
цена 4
7.3
More from Бранимир Николов
The Auto Collections във Вегас: Колекция за много милиони
Освен безброй казина, скорострелни сватби и впечатляващи форми на кич, Градът на...
Read More